İKİNCİ DÖNEM ÖNCESİ NELER YAPILMALI?

Karneler genel olarak çocuğunuzun akademik performansını değerlendirir, kişiliğini değil. Gözbebeğimiz olan çocuklarımıza gerekli desteği verelim. Çünkü hayatta asıl başarının kimi, nerede ve nasıl yakalayacağını kimse bilmiyor. Ümitsizliğe ya da karamsarlığa düşmek için hiçbir sebep yoktur. Eğitim, sabır işidir. Önemli olan o sabrı ve anlayışı gösterebilmek ve çocuklarımızın hedeflerine ulaşması için rol model olmaktır.

 Peki, veli olarak çocuğunuzu ikinci eğitim-öğretim dönemi öncesi nasıl motive edebilir, neler yapabilirsiniz?

Geçmişe üzülmek yerine geleceğe bakın.

Veli ve öğrenci olarak yapabileceğiniz ilk şey birinci dönem yaşanan problemlere ve başarısızlıklara üzülmek yerine, onlardan ders alıp ikinci dönem bu problemleri nasıl halledebileceğinizi düşünmeniz ve planlamanızdır. Birinci dönem yapılan hataların nedenleri araştırılmalı, ikinci dönem aynı hataların tekrarlanmaması için dönem başında gerekli tedbirler alınmalıdır. Aynı şekilde özellikle birinci dönem başarılı olmuş, okulda yüksek notlar almış öğrenciler de doğru yaptıklarını düşündükleri çalışmaları artırarak sürdürmelidir.

Hedef ve beklentilerinizi gözden geçirin!

Her öğrencinin mutlaka kendisine uygun bir hedef belirlemesi gereklidir. Amaçsız yapılan çalışmalar istenilen sonuçları vermeyecektir. Öğrencinin ulaşmak istediği nihai noktayı belirlemesi motivasyonu artıracaktır. Birinci dönem elde edilen sonuçlar da göz önüne alınarak hedefler bir kez daha gözden geçirilmeli, her öğrenciye özel, kapasitesine uygun, bir dönem boyunca ulaşmak için gayret göstereceği hedefler belirlenmelidir. Aileler de, öğrencinin kendisine uygun, ulaşılabilir bir hedef belirlemesi konusunda baskı yapmadan öğrenciye mutlaka destek ve yardımcı olmalıdır.

Kesinlikle panik yapmayın.

İkinci dönemin başlaması ve zamanın ilerlemesiyle birlikte özellikle 8. sınıf öğrencilerinde kaygı ve heyecan artacak, zamanın hızla azaldığı ve yetersiz olduğu düşüncesi onları kaplamaya başlayacaktır. Veli olarak öncelikle kendimiz kalan zamanın yeterli olduğuna inanmalı, ardından da öğrenciyi rahatlatmalı, zamanın birçok şey için yeterli olduğu fikrini onlara benimsetmeliyiz.

Öğrencinin çeşitli nedenlerle bağlı olarak iniş çıkışları olabilir. Aile bu durumda kesinlikle panik yapmamalı ve öğrenciye destek olmalıdır. Endişeye ve ümitsizliğe kapılma, sınavı gözünde büyütme, başarıya olan inançta azalma daha da kötü sonuçlar doğuracaktır. Herkes hata yapabilir. Yapılan hatalardan ders çıkarılmalı, yaşanan düşüşün nedenleri araştırılmalı ve ileride aynı hataların tekrarlanmaması için özen gösterilmelidir. Ümitsizliğin kimseye faydası yoktur. Ziya Gökalp: "Nice hastalıklar vardır ki onlara ilaç yerine ümit aşılamak daha hayırlıdır." der. Kazanacağınıza olan inancınızı ve ümidinizi sakın yitirmeyin.

Unutmayın, hiçbir şey için geç değil.

İkinci dönemin avantajlarını değerlendirin.

İkinci dönem öğrenci açısından daha rahat bir dönem olacaktır. Konuların bir bölümü birinci dönem anlatıldı. Öğrenciler birinci dönem ödevlere, yazılılara, düzenli ders çalışmaya alıştı. Dönem sonunda alınacak, karne artı ve eksiklerini görmelerini sağlayacak. Ara tatilde dinlenme ve eksiklerini giderme fırsatı bulacaklar. Dolayısıyla ikinci dönem, kazandıkları birçok alışkanlığı kullanabilecekleri bir dönem olacaktır. Bu avantajları değerlendirmenin yollarını arayın.

Tuzaklara dikkat edin.

Önümüzdeki dönemde havaların ısınması, günlerin uzaması vb. gibi etkenlerle birlikte öğrencilerde motivasyon düşüklüğü, çalışmaya karşı isteksizlik gibi sorunlar yaşanacaktır. Havaların ısınmasıyla birlikte oluşan 'bahar yorgunluğu' veya 'bahar sendromu', öğrencide bitkinlik, güçsüzlük, enerji noksanlığı, vücutta karıncalanma ve uykusuzluk meydana getirebilir. Hava durumu, kişinin beynindeki fizyolojik dengeyi etkiler. Beyindeki bazı kimyasalların fazla salgılanmasına neden olur ve bir canlanma yaşanır. Bazı kişilerde ise bu durum, beden-beyin arasında uyumsuzluk meydana getirir. Veliler bu konuda çok dikkatli olmalı, öğrenciyi devamlı motive etmeli ve kopmalar yaşanmasını engellemeye çalışmalıdır.

        Olumlu Düşünün

     İkinci dönem aynı zamanda yeni bir başlangıç sürecidir. İlk dönem her ne yaşanmışsa yaşansın öğrenciye mutlaka güvenilmeli ve onun çabaları desteklenmelidir. Çabanın sonuçtan daha değerli olduğu unutulmamalıdır. Öğrencilerin en çok ailesinin desteğine ihtiyacı vardır. Daima olumlu düşünülmeli ve çocuğunuzun başarılı olacağına olan inanç kaybedilmemelidir.

Mevlana'nın güzel bir şiirinden kısa bir bölümle bitirelim:

“Dünle beraber

Gitti cancağızım

Ne kadar söz varsa

Düne ait

Şimdi yeni şeyler

Söylemek lazım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.

Sayılarla Ben

0
0
0